Een slimmere fabriek dankzij Eqontrol

Het verwerken en verpakken van agrarische bulkproducten is bewerkelijk en foutgevoelig. Eqontrol, een nieuw en intelligent softwarepakket, verbindt machines aan elkaar en lost problemen in complexe productieomgevingen snel en makkelijk op.

Of het nu gaat om een kleine verpakkingslijn of een grotere productieomgeving, fabrieksmanagers moeten dagelijks logistieke en operationele uitdagingen overwinnen. Het bedienen, instellen en omstellen van machines kost tijd en is foutgevoelig. De verpakkingsafdeling is daarbij al snel de zwakste schakel: één fout recept kan de capaciteit van de hele productielijn verlagen en zelfs leiden tot afgekeurde orders. Ook het vinden van gekwalificeerd personeel is steeds lastiger.

Wat als er een oplossing zou zijn die de omsteltijd drastisch vermindert, de traceerbaarheid van het product verbetert en de productielijn efficiënter maakt? Eqontrol is een digitale operator die inkoop, verkoop en productie met elkaar verbindt, waardoor u niet meer voor verrassingen komt te staan en het rendement kunt verhogen. Via gebruiksvriendelijke software kunt u de hele productielijn makkelijk instellen en aanpassen.

Slim verpakken

Elke productieorder kent specifieke eisen voor soort, kwaliteit, gewicht en verpakking. De weeg- en verpakkingsmachines moeten regelmatig worden leeggedraaid en opnieuw worden ingesteld op het juiste recept, verpakking en label. En bij een nieuwe order begint het hele riedeltje weer opnieuw. Een goede operator kan, dankzij jaren ervaring, alle onderdelen uit het proces aan elkaar verbinden. Het blijft echter veel handwerk en foutgevoelig, waardoor de kwaliteit van het werk wisselend is met soms afgekeurde partijen als gevolg. Wanneer fabrieken groter worden, wordt het werk steeds complexer. Dan is het fijn als u wordt ondersteund door een digitaal systeem dat altijd met u meedenkt.

Met Eqontrol bedient u alle machines vanuit één overzichtelijke softwareomgeving. Het intelligente systeem laat de onderdelen binnen een productielijn met elkaar communiceren. Het switchen tussen verschillende configuraties kan door eenvoudig de gewenste output te selecteren op een tablet of desktop. Alle machines krijgen dan automatisch de juiste instellingen.

Een groot voordeel daarvan is dat de omsteltijd tussen verschillende orders wordt geminimaliseerd. Ook hoeft een productielijn niet meer stil te worden gezet omdat er bijvoorbeeld verpakkingsmateriaal, labels, pallets of inkt bijgevuld moeten worden, want het systeem ziet dat al van tevoren aankomen. De software is zeer intuïtief en geeft op visuele wijze het proces weer, zodat de operator altijd een handig overzicht van de productielijn bij de hand heeft. Met Eqontrol kunnen rapporten worden gemaakt, waarmee het mogelijk wordt om data uit het verleden te gebruiken voor nauwkeurige productieplanningen. Om een stabiele werking te garanderen, wordt de software en data opgeslagen op uw fabriekslocatie. Via een internetverbinding worden regelmatig back-ups gemaakt, zodat u daarover kunt beschikken indien nodig.

Slim sorteren

Als u hebt geïnvesteerd in een optische sorteerder die het product ook van binnen op kwaliteit controleert, wilt u de aanschaf uiteraard zo snel mogelijk terugverdienen en het maximale uit de machine halen. Eqontrol zorgt voor een optimale benutting van uw sorteerder, door de verschillende orders slim achter elkaar te plannen of te combineren. Aangezien de sorteerder elk afzonderlijk product aandachtig analyseert, zou het zonde zijn om daarna niets meer met die informatie te doen. Met Eqontrol wordt data tot op kistniveau traceerbaar, wat verschillende voordelen met zich meebrengt. Zo kan een partij die niet in orde is makkelijk herleid worden naar een specifieke leverancier, waardoor niet de hele order onverkoopbaar of minder waard wordt. Daarnaast biedt het u de mogelijkheid in gesprek te gaan met leveranciers over de kwaliteit van hun product, omdat u over een langere periode kunt analyseren en vergelijken. Met Eqontrol is het voldoen aan track & trace-eisen van klanten geen uitdaging meer.

Slim opslaan

Tot slot is Eqontrol ook voor de grootste en meest complexe fabrieken, die gebruikmaken van geautomatiseerde opslagruimtes, een oplossing dankzij de intelligente plaatsing. Het systeem plaatst de afzonderlijke partijen slim in het magazijn aan de hand van partij-specifieke informatie van de sorteermachine. Zo kan in een uienfabriek de ene partij natter zijn dan de andere. Het systeem zal die partij vervolgens op de meest droge plek in het magazijn bewaren om zo de kwaliteit te waarborgen. Eqontrol zorgt er ook voor dat de producten in de juiste volgorde worden verpakt, “first in, first out” bijvoorbeeld.

Slim samenwerken

Eqontrol biedt volledige ketenintegratie van inkoop, verwerking, opslag en verkoop. Vooral in grote fabrieken met meerdere teams is het zaak dat de verschillende afdelingen met elkaar in dialoog blijven, maar vaak is dat een uitdaging. Eqontrol brengt teams en medewerkers met elkaar in overeenstemming zodat iedereen weet waar hij aan toe is: het helpt de verkoopafdeling bijvoorbeeld om beloftes te doen die de productielijn ook daadwerkelijk kan waarmaken.

Over Eqontrol

De ontwikkeling van Eqontrol begon vijf jaar geleden, toen de engineers van ERC Machinery op zoek waren naar een slimme manier om de machines binnen een productielijn met elkaar te laten communiceren. Een team van programmeurs werd aangenomen om de software te schrijven voor de Fabriek van de Toekomst. Eqontrol combineert de praktijkervaring van uienverwerkers met de expertise van machinebouwers en software-ontwikkelaars. Vanaf 2020 gaat Eqontrol verder als zelfstandige organisatie met een eigen management, ontwikkelteam en buitendienst.


Meer weten over Eqontrol?


Onion Tech Alliance