Quik’s Quality Potatoes wisselt nog sneller met nieuwe weeg- en verpakkingslijn

In samenwerking met AGF Primeur & Izak Heijboer, augustus 2021

Quality Potatoes uit Hedel heeft ruim 90 jaar ervaring in de aardappelsector. In de loop der jaren is het aanbod van het bedrijf echter enorm uitgebreid: niet alleen in het aardappelassortiment, maar ook in de keuze aan verpakkingen. Hun productielijn moet daarom flexibel en betrouwbaar zijn. Met een nieuwe verpakkingslijn hielp Eqraft ze dat realiseren.

“Eigenlijk zijn alle aardappelen specialiteiten geworden,” vertelt Gerrit Oomen, die leidinggeeft aan Quik’s Verse Aardappelen. “Dat vraagt om een verregaande flexibiliteit, waarop ook ons logistieke traject moet worden aangepast.” Het bedrijf maakt jaarlijks een mooie groei door en heeft altijd gestreefd naar spreiding in de afzet, zo vertelt Gerrit: “Wekelijks verwerkt onze fabriek 2,500 ton aardappels. Dagelijks hebben we ruim 20 vrachtwagens op de weg, waaronder 13 eigen auto’s. De diversiteit in onze afnemers was afgelopen coronajaar een groot voordeel: de afzet richting de horeca daalde bijvoorbeeld aanzienlijk, maar dat is bij ons ruimschoots gecompenseerd door de verkoop aan supermarkten in binnen- en buitenland.” De concurrentie kan soms hevig zijn, zo vertelt hij verder. “Maar wij weten ons aandeel gelukkig ieder jaar uit te breiden. Niet omdat groei een doel op zich is, maar omdat bestaande en nieuwe klanten aanslaan op onze kwaliteit en nieuwe concepten,” vertelt Gerrit.

Een trend van de laatste jaren is dat veel retailers in Nederland steeds meer werken met lokaal product. “Wij werken zoveel mogelijk met Nederlandse aardappelen, maar als die om kwaliteitsredenen niet meer voldoen, moet je ook weleens uitwijken buiten de landsgrenzen. Het verbod op chloorprofram heeft de lange bewaring er ook niet eenvoudiger op gemaakt,” zegt Gerrit. Quik’s levert nog altijd vooral aan de Nederlandse markt, maar de groothandel krijgt ook steeds meer vraag elders in Europa om het aardappelassortiment te leveren. “Dankzij technieken na het verpakken, die de houdbaarheid van met name de koelverse aardappelen verlengen, wordt export ook steeds aantrekkelijker.”

Een unieke lijn in de Nederlandse aardappelsector

Met de grote variëteit aan verpakkingen is ook het machinepark van Quiks de afgelopen tijd behoorlijk toegenomen. Nieuwste aanwinst is sinds dit voorjaar de Eqraft combinatieweger met krattenvuller en Baxmatic met naaistraat. Hoofd Technische Dienst Henri van Dijk, die al 32 jaar bij  Quik’s Quality Potatoes werkt, kwam de machine op internet tegen en twee dagen later was de afspraak met Hans Minderhoud op het hoofdkantoor van Eqraft in Emmeloord gepland. “We zijn toen gelijk bij een referentiebezoeken gebracht aan Go Products, Wiskerke Onions en Brest Potato. Ik was meteen enthousiast en heb onze wensen op papier gezet, waarna Eqraft aan het tekenen is geslagen.”

De deal werd snel beklonken en eind maart 2021 werd de lijn bij Quik’s geïnstalleerd. Henri is enthousiast over de machine. “De installatie verliep prima en het heeft geresulteerd in een unieke lijn, die in de Nederlandse aardappelsector in deze opzet, met de rondkopweger, nog nauwelijks te zien is.” De nieuwe lijn brengt Quik’s meer flexibiliteit en levert tijdswinst op, zo vertelt Henri: “In het verleden hadden we twee rolverpakkers staan, die waren ingesteld op één gewicht. We waren hierdoor veel tijd kwijt aan het omstellen. Met de Baxmatic kan wisselen met één druk op de knop. We hebben een grote variëteit aan verpakkingen en kunnen kleine charges draaien. Achtereenvolgens verpakkingen van 5 en 25 kilo verpakken is nu geen enkel probleem.”

Voldoen aan hoge kwaliteitseisen

Een bijkomend voordeel is dat de de linten van de netverpakkingen kort kunnen worden afgeknipt, zo gaat hij verder: “Vanwege de eisen die door onze afnemers worden gesteld op het gebied van track & trace is alle informatie op de verpakking terug te vinden. Via een laptop of telefoon is de lijn te bedienen en uit te lezen.” De combinatie van de Baxmatic en de krattenvuller helpt Quik’s te voldoen aan de hoge kwaliteitseisen van hun klanten. In de hele lijn is rekening gehouden met het feit dat de aardappel een teer product is dat zorgvuldig behandeld moet worden. Zo kunnen de aardappels tijdens het proces onnodig beschadigd raken door bijvoorbeeld valhoogtes. Doordat de koker in de krat of doos zakt en het product daar neerlegt, is daar geen sprake van.

Henri vat het eindresultaat als volgt samen: “Al met al zijn we erg tevreden hoe Eqraft onze wensen heeft vertaald in een nieuwe weeg- en verpakkingslijn. Hij draait naar wens en ook bij mogelijke storingen zijn de busjes van Eqraft snel ter plaatse, maar dat is gelukkig niet vaak nodig.”

Onion Tech Alliance