Lindert Moerdijk van MSP Onions onthult ‘fabriek van de toekomst’

Wie de nieuwe hal van MSP Onions aan de Zeeuwse kust binnenstapt, krijgt een kijkje in de toekomst: met nieuwe productielijn van machinebouwer Eqraft kan het bedrijf volledig automatisch uien sorteren en verpakken. Directeur Lindert Moerdijk vertelt over zijn splinternieuwe fabriek.

Enkele jaren geleden liepen Lindert en z’n collega’s tegen problemen aan die menig ondernemer in de agro-industrie bekend in de oren zullen klinken: klanten in binnen- en buitenland stelden steeds strengere kwaliteitseisen en wilden 100% tracking & tracing. Tegelijkertijd werd arbeid steeds duurder en worstelde MSP met een ondercapaciteit. Logge machines die steeds omgesteld moesten worden en ondertussen niet gebruikt konden worden maakten het probleem nog groter. Voor de jonge Lindert was het duidelijk dat er iets moest veranderen: er moest geautomatiseerd worden en dat liever vandaag dan morgen. Dus stelde hij een lijstje op van wat de ideale fabriek van de toekomst allemaal moest kunnen: snel en constant sorteren en verpakken met volledige traceability in een geautomatiseerde fabriekshal zonder heftrucks. Het kostenplaatje? Zo’n 20 miljoen euro.

MSP Onions is een familiebedrijf dat in 1983 werd opgericht door drie broers: de vader en ooms van Lindert. Ook zijn twee neven werken in het bedrijf. Zij verklaarden hem in eerste instantie voor gek toen hij zijn plan aan hen presenteerde, maar toen Lindert’s voorstel eenmaal doorgerekend en gecontroleerd was, gingen ze toch overstag. Het was voor MSP vanaf het begin duidelijk dat Eqraft – samen met gerenommeerde partijen als Modesta en Symach – de nieuwe fabriek moest gaan bouwen. “De enige manier om de sorteerkwaliteit drastisch te verbeteren is met een optische sorteermachine. We wisten dat Eqraft de enige was die ons hiermee kon helpen,” aldus Lindert. Bovendien wilden we een overkoepelende softwarelaag die alle machines met elkaar laat praten en rondrijden met heftrucks onnodig maakt.

Gegarandeerde kwaliteit
De bouw van deze fabriek van de toekomst had nogal wat voeten in de aarde. Niet alleen vanwege de grootte van het project – de nieuwe hal moest van de grond af ontworpen en gerealiseerd worden, inclusief het nieuwe gebouw – maar ook een managementsverandering bij Eqraft en de coronacrisis gooiden roet in het eten. Ondanks enig oponthoud konden MSP en Eqraft uiteindelijk, na zo’n vier jaar, beginnen met proefdraaien. Het resultaat van hun samenwerking? Een gloednieuwe fabriekshal (naast de oude, die ook nog steeds gebruikt wordt) met maar liefst 16 sorteerlijnen, die elke afzonderlijke ui onder een camera doorsturen. Van elke ui worden zes foto’s gemaakt en met infraroodtechnologie wordt de ui ook aan de binnenkant gecontroleerd. Lindert: “We kunnen ze in maar liefst zeventien kwaliteitskwalificaties indelen, gebaseerd op allerlei eigenschappen: van kleuring en hardheid tot ziekteverschijnselen.” De nieuwe lijn kan maar liefst 160 uien per seconde sorteren en is daarmee de enige machine ter wereld die op dit tempo de ui zowel van binnen als van buiten kan controleren. Of, zoals Lindert het zegt: “Je kunt wel roepen dat je kwaliteitsuien biedt, maar met deze machine kun je het garanderen.”

Verdriedubbelde capaciteit

De productielijn beschikt verder over een geavanceerd track&trace-systeem, dat de fabriekseigenaar van gedetailleerde informatie voorziet die per kist te herleiden valt. De interne logistiek wordt volledig bestuurd door software, waardoor bewegingen met heftrucks met maar liefst 60% gereduceerd zijn. De hele productielijn is met een druk op de knop aan of uit te zetten en ook het switchen tussen verschillende instellingen is een kwestie van de juiste optie aanklikken: dat betekent dat er geen omsteltijd meer is. “De oude verpakkingslijn verwerkt zo’n 35 ton per uur, de nieuwe draait nu 120 ton per uur,” vertelt Lindert enthousiast. “De sorteermachine controleert 60 ton uien per uur. We hebben momenteel nog maar zeven man nodig om alles te bedienen, inclusief schoonmaak en technische dienst,” zo vertelt hij. “Bovendien helpt de optische sorteerder om rotte en onbruikbare uien uit een partij te halen, waardoor die gerecycled kunnen worden. Zo’n 75% van de tarra wordt verwerkt tot voedsel en de overige 25% gaat de biovergister in.” De fabriek van de toekomst is dus ook een stuk duurzamer.

Nieuwe mogelijkheden

Wat betekenen al deze verbetering voor MSP Onions? “Het opent deuren die voorheen gesloten bleven,” aldus Lindert. Door de hoge sorteerkwaliteit kan hij de allerbeste uien uit een partij filteren en deze op transport zetten. “Zo kunnen we nu met veel minder risico uien verschepen naar gebieden aan de andere kant van de wereld, zoals Brazilië. In de oude situatie durfden we dat niet aan vanwege de transittijd van vijf weken, maar nu kunnen we de kwaliteit van ons product garanderen. De wereld wordt enorm verkleind zonder dat de risico’s toenemen.” Ook kan MSP langer leveren aan hun bestaande afzetgebieden: veel landen schakelen in het voorjaar over op andere leveranciers, maar dankzij de nieuwe productielijn kan het bedrijf heel het jaar door kwaliteit garanderen.

De toekomst van MSP Onions? Volgens Lindert ziet die er rooskleurig uit, want aangezien Eqontrol met elk nieuw stukje informatie slimmer wordt, kunnen de resultaten alleen nog maar beter worden. “We zijn in september begonnen met draaien en toen was de foutmarge van de Eqrader nog 2%: inmiddels hebben we dat verlaagd tot 0,2%.” Tot nu toe behoort zijn bedrijf tot een van de weinigen in Nederland die uien ook op interne kwaliteit kan sorteren, maar dat zullen er in de toekomst ongetwijfeld meer worden, zo voorspelt Lindert: “Het veranderende klimaat met lange natte en droge periodes vraagt om een kwaliteitsimpuls, daarom denk ik dat Europese supermarkten binnen twee jaar interne kwaliteitssortering gaan verplichtstellen.” Mocht dat gebeuren, dan is MSP er in elk geval helemaal op voorbereid.


Oplossingen en Producten bij MSP Onions

  • Eqraft: afstaarters, transportbanden, optische sorteerder, kistenvullers, wegers, Baxmatics, naaistraat, leeskamers, lijnbesturing

  • Modesta: filtersystemen, cyclonen, windzifters, afzuigkappen, schrapergoten

  • Symach: Palletdispensers, Palletizers, palletrijkar, rollenbanen, draaiarm-wikkelmachine

Onion Tech Alliance