Go Products klaar voor de toekomst met de Eqrader

Familiebedrijf Go Products uit de Noordoostpolder werkt met verschillende telers van plantuitjes. Na jaren manueel gesorteerd te hebben waren ze klaar voor een volgende stap: een elektronische sorteerder van Eqraft. We spreken projectleider Mike Kooijman en opdrachtgever Arjen Goud over hun samenwerking.

Go Products is een klein familiebedrijf, bestaande uit vader Hans Goud, zoon Arjen Goud en een handvol vaste werknemers. Op het eerste gezicht lijkt een enorme investering als die van een elektronische uiensorteerder dus niet voor de hand liggend. Toch koos Arjen Goud ruim een jaar geleden voor de Eqrader van Eqraft, een machine die hij al een tijdje op het oog had. Na een installatie die wat voeten in de aarde had staat de sorteerlijn inmiddels te draaien in hun fabriek te Nagele in de Noordoostpolder. Arjen: “De techniek is fantastisch. Het is ongelofelijk dat een computer binnenin de ui kan kijken en rot kan detecteren.”

Het is ongelofelijk dat een computer binnenin de ui kan kijken en rot kan detecteren

Arjen Goud - Go Products

Capaciteit uitbreiden

Hans, de vader van Arjen, heeft al zo’n 35 jaar ervaring in het uienvak en begon twintig jaar geleden met Go Products in Nagele. Arjen groeide op tussen de uien en kreeg het vak met de paplepel ingegoten, maar werkte eerst een aantal jaren bij andere bedrijven voordat hij de onderneming van zijn vader kwam versterken. Dankzij hem begonnen ze, naast plantuitjes, ook biologische consumptie-uien te verwerken en verpakken.

Go Products is een loonsorteerbedrijf en dus afhankelijk van andere partijen die gebruikmaken van hun sorteer- en verpakcapaciteit. Dat betekent dat ze snel en flexibel moeten kunnen inspringen op de behoeftes van hun klanten. Arjen: “Als iemand ’s ochtends belt, moeten we liefst diezelfde dag nog voor ze aan de slag kunnen.” Het vinden van het juiste personeel wordt echter steeds lastiger en duurder. “Er zijn maar weinig mensen die lopende bandwerk willen doen en de doorloop is groot, waardoor we steeds veel tijd kwijt waren om ze in te werken.” Daar komt nog bij dat het menselijk oog fouten kan maken en bijvoorbeeld niet kan zien of een ui rot is aan de binnenkant, wat resulteert in een inconsistente kwaliteit. Ook is de omsteltijd tussen orders vaak lang. De capaciteit van de sorteerlijn voor de consumptie-uien was dus niet toereikend en Arjen was op zoek naar een andere oplossing.

Langlopende relatie

De keuze voor de Eqrader kwam niet uit de lucht vallen: de heren Goud hadden al wat machines staan uit de koker van Eqraft. De eerste machine die ze van hen kochten, een afstaarter, draaide na twintig jaar nog steeds naar behoren en ook de aanvullingen die ze daarna aanschaften bevielen goed. “Ze bouwen ontzettend goede machines,” aldus Arjen. “Ook de service is top: als er een probleem is, zijn ze er binnen tien minuten. Dat is voor onze continuïteit ontzettend belangrijk.”

Arjen had de Eqrader al een poosje op het oog, maar vader Hans en werknemer Rob moesten nog overtuigd worden. Ze geloofden niet in de nieuwe techniek tot ze met eigen ogen een test hadden gezien. Een referentiebezoek aan de fabriek van HOZA, waar de Eqrader wordt gebruikt, gaf de doorslag. Arjen: “In de auto terug naar huis was het een hele poos stil. Toen wist ik dat ze overtuigd waren.”

Dat Eqraft ten tijde van het tekenen van het nieuwe contract in een turbulente periode verkeerde, waarin het bedrijf van eigenaar wisselde, veranderde weinig aan Arjens keuze voor de optische sorteerder. De vertrouwensband die hij met Eqraft had opgebouwd speelde daarin een grote rol. “Mijn vader en ik hebben een goede werkrelatie met Pieter Kaat van Eqraft en hij is altijd erg open en eerlijk tegen ons geweest. We vertrouwden er dus op dat ze weer een goed eindresultaat zouden afleveren. Dat is onze manier van werken: we willen alleen lange termijnrelaties.” Mike Kooijman, projectleider bij Eqraft, is ze heel dankbaar voor deze keus. “Ze hebben veel voor ons betekend door dit project te tekenen.” Hij en zijn collega’s zijn inmiddels in rustiger vaarwater terechtgekomen en zijn momenteel bezig met de oplevering van de nieuwe sorteerlijn bij Go Products.

Het passende puzzelstuk

De uitvoering van het project had wat voeten in de aarde. Ten eerste was de positionering van de sorteerlijn een uitdaging, aangezien het fabrieksgebouw van Go Products in een punt liep: “Het was een poosje puzzelen, maar gelukkig bleek de machinelijn precies in de punt te passen,” vertelt projectleider Mike. Door de rompslomp bij de overname verliep niet alles geheel volgens plan, maar dankzij de gezamenlijke inspanningen van Go Products en Eqraft stond de nieuwe sorteerlijn begin 2020 toch te draaien. Mike: “Nu moeten alleen de puntjes nog op de i worden gezet. Het blijft voor ons ook een leerproces: de Eqrader is een relatief nieuwe machine en iedere keer leren we weer bij.” Arjen sluit zich daarbij aan: “We hebben inderdaad wel wat strijd gehad over de oplevering, maar uiteindelijk zetten de mannen van Eqraft een eindresultaat neer waar ze echt trots op mogen zijn.”

Klaar voor de toekomst

Het grootste verschil zit ‘m volgens Arjen in de nieuw verkregen flexibiliteit. “Als er vanmiddag een klant belt en zegt, ik wil vandaag nog een partij uien sorteren, dan zetten we de machine aan. We kunnen veel sneller inspelen op klantwensen en minder afhankelijk van seizoensmedewerkers.” Daarnaast maakt de Eqrader het mogelijk om duurzamer met reststromen om te gaan. Dankzij de camera- en infraroodtechnologie kunnen slechte makkelijk uit een partij worden gehaald. Zelfs rot aan de binnenkant kan worden gedetecteerd. Daarna kunnen ze bijvoorbeeld in een biovergister verwerkt worden en er hoeft niets te worden weggegooid. Hoewel de mannen van Go Products de komende maanden nog bezig zullen zijn aan de nieuwe fabriekssituatie te wennen, is er wat Arjen betreft geen weg meer terug: “Ik zou zo weer voor de Eqrader kiezen.”

Onion Tech Alliance