10 jaar Onion Tech Alliance: drie bedrijven, één visie op de agro-industrie

Tien jaar geleden gingen drie Nederlandse bedrijven uit de agro-industrie een strategisch partnerschap aan. Door alle drie te doen waar ze het best in zijn – voor Eqraft is dat het bouwen van slimme uienverwerkingsmachines, voor Modesta het realiseren van schone fabrieken en voor Symach palletisering – bieden ze fabrieken over heel de wereld een geïntegreerde aanpak. Dat biedt efficiëntie, kwaliteit en gemoedsrust. 

De afgelopen drie jaar leverden de Onion Tech Alliance-partners diverse turn-key projecten op, zoals JC Watson, Onions 52, Blue Sky Onions en Big O Farms, met een totale verwerkingscapaciteit van 600 ton per uur. De komende twee jaar wordt nog eens 300 ton per uur verwerkingscapaciteit opgeleverd. De OTA-leden hebben dus niet stilgezeten de afgelopen tijd. Dit jaar markeert ook het 10-jarig jubileum van het samenwerkingsverband. Genoeg redenen om dit vruchtbare partnerschap van Eqraft, Modesta en Symach eens onder de loep te nemen.

Een gouden combinatie
Agrofabrieken zijn meer dan de som der delen: dankzij steeds slimmer wordende technologie worden ze steeds complexer en is er een overkoepelende visie nodig om ze goed te laten draaien. Het in bedrijf stellen van een nieuwe verwerkingslijn en alle aanverwante machines is doorgaans dan ook een ingewikkelde operatie voor een uienverwerkend bedrijf: de productie mag niet stil komen te staan en fabrieksmanagers hebben wel wat beters te doen dan de installatie begeleiden. Precies om die reden werd tien jaar geleden de Onion Tech Alliance geboren.

Het begon allemaal toen Eqraft en Modesta elkaar steeds vaker tegenkwamen. Zo werkten ze samen bij het Zeeuwse Wiskerke Onions. Al gauw realiseerden de bedrijven zich dat ze elkaar aanvulden en dat dit van sterke toegevoegde waarde was voor de klanten en hun projecten. Eqraft ontwikkelt sorteer-, weeg- en verpakkingsoplossingen; Modesta is specialist in stofafzuiging en vuilafvoer, wat zorgt voor een schone werkomgeving, bijdraagt aan een schoner product met een hogere marktwaarde en zorgt dat de machines in de fabriek beter presteren. De bedrijven zagen dat hun onderlinge samenwerking een directe, positieve impact had op hun projecten. Zo werd de Onion Tech Alliance geboren. Kort daarna voegde Symach zich bij het partnerschap. Dit bedrijf levert maatoplossingen voor het palletiseren van verschillende soorten verpakkingen. Hun palletiseerders, wikkelaars en hoekenzetmachines zorgen dat de lading stabiel is en netjes bij de eindklant aankomt. 

Nu was het samenwerkingsverband pas echt compleet. “Samen nemen de OTA-leden de verantwoordelijkheid op zich voor de totale prestatie, het management en de service van hun projecten,” aldus Lennard de Ridder, sales & marketing leader bij Symach. “In plaats van te focussen op het leveren van losse producten, zijn de OTA-partners gericht op de totaaloplossing. Die mentaliteit is een grote toegevoegde waarde voor elke agrofabriek: zij profiteren van het feit dat alle betrokken partijen met elkaar communiceren en op elkaar afgestemd zijn.”

Toegevoegde waarde
Door de jaren heen vergaarde OTA naamsbekendheid in binnen- en buitenland. Dat begon met verschillende binnenlandse projecten, onder andere het Zuid-Hollandse HOZA en het Zeeuwse Dacomex. Een flink project dichtbij huis was MSP Onions, een fabriek in Zeeland die beschikt over een van de grootste geautomatiseerde uienverwerkingslijnen ter wereld. De OTA-leden rondden ook projecten af buiten de landsgrenzen, waaronder in Frankrijk en Noord-Amerika. Bij een samenwerking met verschillende leveranciers op afstand is communicatie extra belangrijk, dus werd de samenwerking van de drie partijen hier nog meer gestroomlijnd. Dankzij OTA werken alle leveranciers efficiënt samen en wordt er vanuit alle disciplines meegedacht met de wensen van de klant. OTA zorgt dat de machines in de beschikbare ruimte passen, dat alles in de juiste volgorde wordt geassembleerd en geïnstalleerd, dat de machines van verschillende leveranciers compatibel met elkaar zijn en dat de IT-systemen aan elkaar gekoppeld worden, zodat de machines met elkaar kunnen communiceren. 

Stabiele factor
De afgelopen jaren is OTA volwassener geworden, zo vertelt Wyboud Kloppenburg, directeur van Modesta: “Samen met de andere leden zetten we ons in voor één externe gecoördineerde oplevering en structurele, integrale overleggen. Zo zorgen we dat projecten soepel verlopen.” De OTA-leden bieden op die manier een stabiele, betrouwbare basis voor hun klanten, die zo een succesvol project neer kunnen zetten. Ook zijn de machines, software, productie en planning van de OTA-leden de laatste jaren steeds verder geoptimaliseerd en op elkaar afgestemd. “In de afgelopen 10 jaar hebben we veel machinebouwers zien komen en gaan. Wij als OTA-leden hebben juist geïnvesteerd in een verbetering van onze productportfolio’s en tegelijkertijd onze samenwerking versterkt,” aldus Rutger Keurhorst, CCO bij Eqraft.

Wat is de volgende stap voor de Onion Tech Alliance? De expertise van de bedrijven beperkt zich niet tot de uienmarkt. Nu ook de aardappelverwerkende industrie steeds nadrukkelijker begint te vragen naar de expertise van de OTA-leden en de geïntegreerde aanpak van de drie bedrijven weet te waarderen, is het aanboren van deze nieuwe markt een logisch vervolg. Daarvoor zullen uiteraard aanpassingen gemaakt moeten worden aan de oplossingen die de OTA-leden bieden, maar met de sterke basis die de afgelopen tien jaar is gelegd moet dat zeker lukken. Het succes van OTA laat zien dat de toekomst van de agrosector niet ligt in individuele machineverbeteringen, maar in geïntegreerde systemen die kwaliteit kunnen garanderen en efficiëntie maximaliseren.

Voor meer informatie:

www.oniontechalliance.nl
www.eqraft.nl
www.modestafilters.nl
www.symach.nl

Ontmoet de OTA-partners op 3 en 4 september in hal F tijdens Potato Europe in Lelystad.

Nico Nieuwenhuize